Εγγύηση σε όλα τα προιόντα / Παράδοση σε 24 ώρες / 800+ Google Reviews

Tips για την προστασία ματιών

Posted by xristina_m 12/03/2020 0 Comment(s)

Ο ήλιος στη χώρα μας μόνο τσιγκούνης δεν είναι και μπορεί να τον χρειαζόμαστε από λίγο κάθε μέρα για την καλή υγεία υγεία σώματος και νού αλλά μπορεία να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα όταν δεν υπάρχει μέτρο. Ένα από αυτά είναι οι βλάβες στην όραση.

Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η αιτία για μια σειρά από παθήσεις των ματιών, οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο καθώς επίσης και για τη γήρανση των ματιών.

Για αυτό τον λόγο όλοι μας πρέπει να προστατεύουμε τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες :

  • Οι υπεριώδεις ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα είναι υπεύθυνες για παθολογίες των εξωτερικών χιτώνων του ματιού και τους κρυσταλοειδούς φακού, δηλαδή για τον καταρράκτη.
  • Ενώ οι ακτίνες υψηλής ενέργειας στο ορατό φάσμα είναι υπεύθυνες για παθολογίες του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση ώχρας κηλίδας.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως ο ήλιος δρα αθροιστικά και η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά από παθήσεις των ματιών οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεσης στον ήλιο. Έτσι λοιπόν το βασικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση γυαλιών ηλίου. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να αγοράζουμε γυαλιά που προστατεύουν τα μάτια και την όραση μας για αυτό πρέπει τα γυαλιά ηλίου να αναγράφουν 100% UV protection. Αυτό σημαίνει πως προστατεύουν τα μάτια από τις ακτινοβολίες οι οποίες δεν βρίσκονται εντός των ασφαλών ορίων μήκους κύματος, δηλαδή παρέχουν προστασία από τις UVA ακτίνες κατα 99% και από τις UVB κατά 95%.

Όσον αφορά τους φακούς : 

  • Οι φακοί με εξωτερικοί επίστρωση, τον γνωστό ¨καθρέφτη¨, αντανακλούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας αλλά μειώνουν πολύ την φωτεινότητα, ενώ είναι πιο ευάλωτοι και στις γραντζουνιές.
  • Οι πολωτικοί φακοί ή αλλιώς polarized είναι ιδανικοί για σπορ της παραλίας καθώς περιορίζουν το ¨θάμπωμα¨ από τον ήλιο τις απογευματινές ώρες.
  • Για αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν γυαλιά ηλίου με γυαλιά οράσεως, οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι η ιδανική λύση.

Τέλος, το χρώμα των φακών δεν επηρεάζει την προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες ωστόσο οι χρωματικές αποκλίσεις δημιουργούν διάφορους τύπους αντίληψης της φωτεινότητας και των αποχρώσεων που βλέπουμε μέσω αυτών.

Για παράδειγμα, οι γκρίζοι φακοί είναι ιδανικοί για μειωμένη ένταση του φωτός χωρίς μεγάλη διαστρέβλωση χρωμάτων και αντίθεσης. Οι καφέ φακοί είναι ιδανικοί για όραση με μεγαλύτερες αντιθέσεις καθώς απορροφούν αρκετά το μπλέ φώς και είναι κατάλληλοι για αυξημένη φωτείνοτητα. Ενώ οι κιτρινωποί φακοί είναι για να ξεχωρίζετε ευκολότερα λεπτομέρειες καθώς ενισχύουν την αντίθεση αλλά δεν είναι κατάλληλοι για οδήγηση με πολύ ήλιο.

Τελείωνοντας αυτό το άρθρο θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι τα γυαλιά ηλίου δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 2 έτη χρήσης και λόγω της φυσικής φθοράς αλλά και λόγω των αλλοιώσεων που υφίσταται ο φακός.

Απολαύστε τον ήλιο λοιπόν αλλά πάντα με μέτρο και προστάσια!

Leave a Comment